måndag, mars 30, 2009

Färsk osyrad ost

Ystningsförsöken fortsätter. Idag har jag gjort en färsk, osyrad ost som jag sedan smaksatt med lite havssalt och nymortlad grönpeppar. Riktigt god blev den! (den var god även naturell, då smakade den sött, friskt och lite nötaktigt. Kan tänka mig god till frukt eller liknande) Det här blev en ny favorit tror jag, bäst bland de färskostvarianter jag provat.1liter nymjölkad och varm komjölk
ttsk ostlöpe

När mjölken håller en temperatur av 30 grader tillsätter man ostlöpet utrört i lite kallt kokt vatten, och rör om. Täck över mjölken och låt den stå en timme.

Lägg en silduk i ett durkslag och ställ i en skål. Bryt osmassan försiktigt och lägg över i durkslaget med en hålslev. Ta tag i sildukens fyra hörn och häng upp för att rinna av i ca 2 timmar eller tills osten har bra konsistens (den ska vara ganska mjuk) Nu kan ev kryddor blandas i om så önskas!

1 kommentar:

Nina sa...

åhhh grönpeppar som är så gott ! Glömmer lätt av den pepparen...

vilken stl hade Alma sa du?

kram/NinaPina