torsdag, mars 15, 2012

Stooora trillingar

Som kontrast till helgens minilamm, föddes här igår helt enorma trillingar!

Svarta tackan Trull var dubbelt så stor om magen (lika stor som Berit, som för övrigt fortfarande inte har lammat) som sina två systrar Tripp och Trapp, vilka bägge två fått trillingar, så vi misstänkte att vi hade en kull på minst fyra, eller än troligare fem, att vänta. Trull har därför stått instäng i lammbox över en vecka för säkerhets skull; att föda månglingar i grupp går aldrig väl. De är ju i regel små och kommer i tät följd, så tackan hinner inte med alla.

Jag var ganska bekymmrad när Trull började visa tecken på att vilja lamma lagom till att jag & Tilde behövde gå och lägg oss, och gav Stybbe strikta instruktioner på hur de kommande månglingarna skulle tas om hand... Men efter bara någon timme kom han in och meddelade att det efter en lätt, snabb och smidigt förlossning bara blev tre. Och vilka tre sedan! Samtliga vägde mellan 4,5 och 5kg! =) Det förklarade ju den stora magen. Våra trillingar brukar sällan väga över 3kg annars. Helt klart rekord för våran del, det här. =)

Totalt är vi för övrigt upp i 42 levande lamm nu. (Bara 6 tackor kvar som inte lammat! Jag längtar faktiskt tills det är färdigt, nu... ;-))

4 kommentarer:

Annelie sa...

Oj, hon var nog bra rund om magen.
Härligt med rejäla lamm också, oftast är de ju ganska tunna och många... Här har vi en tacka som är enorm plus att hon är välfödd, ja rent av fet, det är sällan en bra kombination.

Linda Färnevik sa...

Våra lamm brukar väga kring 3,5kg i regel. Är de enfödda av en äldre tacka något kilo mer, och är de trillingar (eller fler) något kilo mindre... Så det här var lite oväntat! =)

Hur stora brukar era vara Annelie?

nej fet och många lamm är väl ingen höjdare. Det är väl lite så med Berit också egentligen. Men går bara lammningen bra, kan det där extrahullet vara fint att ha! Många av våra tackor tar väldigt mycket av sig själva när de ger di, och blir väldigt tunna även om de äter så mycket som de bara kan... (sedan har vi dem som oavsett antal lamm, alltid är smällfeta... Det är visst precis som med oss människor, med andra ord! ;-))

Annelie sa...

Kollade mina noteringar och ser att tvillingar ligger på 4kg, trilingar-fyrlingar något mindre. Sedan har vi också fått något minilamm efter en ung tacka som vägt 2kg. Toppnoteringen var ifjol, en enfödd som vägde 8 kg, den lammningen var hemsk, fick ringa efter mannen som hjälpte mig att dra ut lammet. Såg senare vid slakten att "kalven" (som han fick heta) hade ett läkt revbensbrott.

Linda Färnevik sa...

Åh herregisses, 8kg! Vårat rekord ligger på knappt 6kg (också enfödd) och det var heller inte lätt att få ut den lammungen heller...