måndag, januari 05, 2009

Hard work work...

Kanske har några av er tröttnat på att läsa om våra bravader i skogen, isf får ni sluta läsa här och återkomma en annan dag. =)

Skogsjobb igen, idag utan allt för komplicerade utmaningar. Tack vare gubas tips om att lossa frusna stockar i sidled vållade det inga problem alls att nästa varenda stock var fastfrusen idag!

Det här med att det är brant börjar vi också vänja oss vid och har lärt oss hantera stockar som rullar i sidled även där det inte går att dra uppåt. Dimma fortsätter då dra framåt samtidigt som hon följer stockens rullning, a´la skänkelvikning. Helt hennes eget initiativ vilket fungerade jättebra.

Dagen terräng kändes lätt som en plätt (mest då den var helt fri från grot), och ändå hade jag nog tyckt den var för brant opch läskig när vi för ngn vecka sedan jobbade i skogen för första gången denna säsongen. Man vänjer sig snabbt! Platsen där vi höll till idag var dessbättre ett ställe där Dimma känner alla steniga övergångar mm mkt väl, nämligen i hagen. Detta var en stor fördel då hon visste precis var hon skulle sätta fötterna genom stenrösen och annat, och kunde koncentrera sig på att dra istället. Och det behövdes för idag var sttockarna dubbelt så många som tidigare (dvs ca 20), och flera riktigt stora.

En bamsestock större än den vi drog hem häromdagen fick vi också ned med stor ansträngning. Denna var inte fastfrusen då den var fälld i dag, men tung som... jag vet inte vad. Det var verkligen med nöd och näppe hon överhuvudtaget lyckades få den med sig trots medlut. Och som vanligt när hon lyckats med en bjässe så blev hon mkt stolt. (Och jag också!)

Intressant är att när vi en av de första gångerna drog stock med sax (slutet av 2007?) inte klarade av att rubba en stock bara ungefär hälften så stor som dagens bjässe. Inte för att hon är särskilt mkt mer vältränad nu, utan för att hon lärt sig tekniken. Det tycker jag är lite häftigt!

En terrängbild efter att vi fått bort stockarna:


En del av dagens skörd i solnedgången:

Bjässen, ett riktigt... kvinnodomsprov..! =)

3 kommentarer:

guba sa...

Kul när tips kommer till nytta.
Känner igen ditt resonemang om oländig terräng, där går inte att köra.
I början tänkte jag samma tankar, idag vet jag inte hur det skall se ut för att det inte skall gå att köra häst, med rätt redskap förståss.
De är fantastiska på att läsa och ta sig fram i terrängen.

Jodu, får du hålla på ett tag med sådan körning du gör nu så skall du förundras över de krafter som kommer ur Dimma, den där "värstingstocken" drar hon utan att blinka efter 2-3 veckors riktigt skogsarbete.

Nina sa...

tjoho har fått en mild ? lätt hjärnskakning - har lite ont i huvudet men vi kommer ändock....
kram/N

Hunden är halt och jag tänkte gå en runda hmmmm... undrar vem som får leda vem???

Bente sa...

Va duktiga ni är! Roligt att följa era framsteg :-)
/Bente