lördag, maj 01, 2010

Manitoba cream

Mjölets Rolls royce, proffsbagarnas mjölval osv, nu finns det att köpa överallt, inklusive på Willys. Naturligtvis har jag köpt hem en påse, det här måste provas.

Hemligheten som ger helt fantastiska bröd, ska vara den höga proteinhalten, men...?! Jag vet inte, nu har jag läst runt på mjölpåsarna, och jag tycker inte att proteinhalten i manitoba cream är särskilt imponerande faktiskt:
Vanligt vetemjöl, 10,5 g
Manitoba cream 11,5 g
Vetemjöl special 12 g
Siktad dinkel 13 g

Hm. Kanske ligger hemligheten då isället på proteinets kvalitet, som ngn annan påstått. Vi får väl se vad jag tycker, när jag provbakat. I dagsläget bakar jag med närproducerad, ekologisk dinkel, som ju har betydligt mer protein och som jag tror är av minst lika god kvalitet, men som sagt, vi får väl se om jag blir omvänd. =)

7 kommentarer:

nordicharps sa...

Jag är ytterst misstänksam, jag tror att det är som de där hundfodren med oerhört långa och krångliga namn på engelska, som kostar mer och är inte bättre i alla fall!

The Knitting Seaman sa...

Kvalitetsprotein? Gå till hälsokosten och köp lite proteinpulver och häll i brödet istället! :) Äggprotein är visst finfint. Och skippa det där med att köpa färdigblandat, kostar ju bara massa pengar :S

UlricaA sa...

Jag har provat det där mjölet faktiskt och jo jag tyckte nog att brödet blev bra,d et står att det ska arbetas väl för att bli brra och det gjorde jag men det blev väl iofs inte sådär översvallande bättre än vanligt bröd så jag har köpt vanligt vetemjöl idag istället...

Linda Färnevik sa...

Sally: kanske är det så. Dock är "manitoba cream" billigare än den dinkel jag brukar köpa... Och att det är milsvidd skillnad på dinkelmjölet och vanligt vete råder det ingen tvekan om. Men vad det här är för ngt, det får vi se en dag när jag kommer mig för att testa. =)

Elin: det här är alltså ingen mjölblandning/bakmix, utan ett speciellt vetemjöl med "hög andel vårvete". Ett vetemjöl med högt proteininnehåll ger en bättre konsistens och jäsförmåga, (fungerar nog inte att bara trycka i proteinpulver, tyvärr alltså. =)) så långt är jag helt och fullt med, men jag tyckte ju inte att proteinhalten var så hög... Men vi får väl se. =)

Ulrika:
Jag arbetar alltid alla degar väldigt väl... Men jag läste också det, att så var viktigt. och självklart är det så, annars kan ju inte glutentrådarna utvecklas, och vad har man då för nytta av ett extra proteinrikt mjöl... hm... ska bli spännande det här! =)

The Knitting Seaman sa...

Jag misstolkade din gramredovisning. Trodde det var någon slags deklaration av hur mycket av vilken sort mjöl man hade i den där tjosanpåse. För jag trodde det var en mjölblandning.

Fast det behöver faktiskt inte vara mer protein i det, bara för de säger det. Vi kan ta ett annat exempel. Enligt reklamen är K-special ett smalalternativ med lite fett. Sanningen är att den har 0,6 gram mer fett än Corn Flakes och att det totala energiintaget är högre i K-special än Corn Flakes. Visst har det sistnämnda lite mer rent socker i sig, men marginellt. Allt handlar om marknadsföring. Och placeboeffekt.

Mamma Mimmi sa...

Håller mig helst till mitt Vetemjöl Special från Saltå Kvarn som är ekologiskt, men det var kul att prova Manitoba Creme. Jan Hedhs Citronbröd på Finax hemsida/paketen var ljuvligt.

Linda Färnevik sa...

Jag har bakat samma recept fast med eko-dinkelsikt, och det blev också väldigt gott!