Lösningen som vi kan ta till är dels skållning av kornmjölet, dels stor inblandning av vete. Då kan man alldeles uppbart få ett fantastiskt mjukt, saftigt, lite segt bröd men en otrolig smak av korn som man sällan eller aldrig smakar "nu för tiden"!
Följande recept kommer ur boken "Brödälskare"
Guldkornet (med ngn enstaka förändring som vanligt...)
dag 1: skållning.
3dl kokande vatten hälls över 1,5dl kornmjöl och får stå över natten eller åtminstone tills det kallnat.
dag2:
30g jäst
2½ tsk salt
1msk kallpressad rapsolja
ca 8-9dl dinkelsikt
3dl kallt vatten
Blanda ihop ingredienserna från dag 1 och två på sedvanligt vis och arbeta degen ordentligt (för att slippa "bakpulver-bröd-konsistensen") Degen ska vara kladdig. Låt den jäsa under duk ett par timmar.
Tryck ur luften ur degen med handen och lägg i brödformar som fylls till hälften ungefär. Låt jäsa till dubbel storlek. Grädda sedan i 250 grader med en långpanna med vatten i bottnen av ugnen, tills innertemp 96 grader.
Spännande och gott bröd som är mkt enkelt att göra, vad mer kan man önska!?
2 kommentarer:
inte? Jag bakar med kornmjöl!
Härligt! Kul att ngn gör det, tycker att man sällan (eller nästan aldrig) ser recept med kornmjöl, och jag visste knappt att det fanns i en vanlig mataffär *skäms*
Skicka en kommentar