torsdag, februari 04, 2010

Virka amigurumi

Virkning förknippas ofta med mormors virkade dukar och ses väl därmed ofta som en ”tanthobby”. Men det går ju att virka annat också, och något som verkar ha blivit ganska populärt hos dem som ännu inte uppnått tantålder (när den åldern infaller, uttalar jag mig inte om. =)), är att virka japanska amiguramidockor.

Amigurami betyder stickad eller virkad docka på japanska. Amigurami virkas vanligtvis fram genom att virka fasta maskor i spiraler. Genom att öka och minska maskantalet skapar man olika former. En typisk amigurami har stort huvud, och förhållandevis liten kropp med korta knubbiga armar och ben. De flesta mönster är dessutom på rätt så små figurer, ofta relativt enkla till utförandet även om det förekommer mer avancerade med många detaljer också.


Vill man sätta igång och virka en amigurami behöver man STORA MÄNGDER restgarner tydligen. Ja, inte för att det går åt särskilt mycket garn till en liten docka med en höjd på kanske 10-15cm, men det påstås att det är starkt beroendeframkallande att virka sådana här små figurer, så i slutändan går det åt en hel del garn i alla fall. =)


Jag har just tillverkat min första amigurami, detta trots att jag egentligen bara tänkt göra användbara föremål... Jag får väl se det som att det är ganska förnämligt med hemgjorda leksaker också. =) Eftersom jag utrustade mig med ett relativt tunnt garn och en virknål i stl 2 var det ett ganska pilligt arbete och framförallt var det mycket räkning, men resultatet blev bra, en drygt decimeterhög liten sköldpadda, (mönstret hittar du här. Jag har inte följt det till fullo, men nära nog)

Beroende är jag knappast ännu, men det var riktigt roligt, så jag misstänker att det kommer bli fler så småningom. =)

5 kommentarer:

lilian sa...

åhhhhhhhh

så´na vill jag också göra !!!!!!!

malin sa...

Wow du är duktig !!

nordicharps sa...

Oj, vad gulligt! Detta kunde faktiskt bli en ny stugindustri!!

Linda Färnevik sa...

Tack! =) Visst blev han söt! =)

Anonym sa...

Himmel å pannkaka Vad duktig du är
Jag vill ha sköldpaddan!!